A Zöldgömb Sport Klub alapítója, pedagógus, kézilabdaedző, sportvezető.

 

Ujj Zoltán Budapesten született, iskoláit Budán járta. Gyerekként estébe nyúlóan rúgta bőrt a Csörsz parkban a környékbeli gyerekekkel. Fiatalon ismerkedett meg a kézilabdával is, ami egész életét végigkísérő szerelem lett.

1979-ben a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán földrajz-testnevelő tanár szakon diplomázott, majd több budapesti általános iskolában tanított. A 90-es években a Fradi női ifjúsági csapatánál kézilabdaedzőként tevékenykedett, 1999-ben elvégezte a Testnevelési Egyetem szakedzői képzését is. A Futapest Klub elnökségi tagjaként szabadidősport-rendezvényeket szervezett. 1996-ban döntött úgy, hogy saját elképzeléseit egy új klubnál valósítja meg. A magyarországi ultrafutást felkarolva a tókerülő futásokat (Balaton, Tisza-tó, Fertő-tó) elsőként a Zöldgömb szervezte meg ismétlődő jelleggel. Az évek során számtalan új esemény ötletét valósította meg, mint például a kisvasutas versenysorozat.

Hitte és hirdette a Hemingwayi mondást:
"A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít."

A sporttal és a környezetvédelemmel kapcsolatos gondolatait 2004-ben foglalta könyvbe. A sport szerelmesként nem csak fejből tudta az elmúlt száz év olimpiáinak jelentős eredményeit és érmeseit, de – futótársai meglepetésére – a magyarországi ultrafutók eredményeit is fejből visszamondta.

Civil és szakmai tevékenysége túlnyúlt az egyesületi szervezőmunkán, érdemeit, tudását sporttársai is elismerték. 2010-től haláláig elnöke volt az Ultrafutók Magyarországi Szövetségének, az ő kezdeményezésére jött létre a MOB Környezetvédelmi Bizottsága és a Magyar Sporttudományi Társaság Környezetvédelmi Szakbizottsága, amelynek szintén az elnöke lett. A Civil Rádió „Civilsport” című műsorának szerkesztő-műsorvezetőjeként kétheti rendszerességgel készített interjúkat a sportélet szereplőivel.

A civil aktivitás, a helyi közügyekben való aktív részvétel magától értetődő volt számára. Az Egyesület III. kerületi illetősége nyomán számos, a kerület és a város ügyeit érintő kérdésben vett részt civil tanácskozásokon. Megszólalásait áthatotta az a holisztikus a szemlélet, hogy a múlt tisztelete, a jelen életminősége és a jövőbeli fejlődés fenntarthatósága szorosan összefüggnek.

 

Szemelvények a Sport és környezetvédelem című könyvből a link alatt érhetők el:

Dikácz Ernő – Ujj Zoltán: Sport és Környezetvédelem. Magyar Olimpiai Bizottság Környezetvédelmi Bizottsága. Budapest. 2004.